Atopický ekzém je prevít a objevit se může kdekoliv na těle. Nejčastěji se vyskytuje na různých částech končetin (rukou a nohou), ale také na obličeji, krku či ve vlasech. Bohužel se může ekzém objevit také na bradavkách a genitáliích či v jejich okolí, a to u dětí i dospělých. Nejprve možná zaznamenáte na kůži suchá místa, později se může objevit nutkání ke škrábání. Postižená oblast může zrudnout, začnou se objevovat pupínky a puchýřky. To, že se opravdu jedná o atopický ekzém a nikoli o jiné onemocnění nejlépe potvrdí kožní lékař, kterého určitě navštivte.
Pokud vás trápí atopické ekzém na genitáliích je dobré prozkoumat kosmetické přípravky, které používáte. Zvolte mýdlo či sprchový olej, který má složení vhodné pro atopiky. Zcela se vyhýbejte parfémovaným mýdlům. Snažte se příliš často nekoupat, dejte přednost sprše. Ta by neměla trvat déle než 10 minut. Po umytí se velmi šetrně, ale důkladně osušte a následně aplikujte hydratační krém či mast. Při prevenci či lehčí formě Epaderm Cream, v případě závažnějšího průběhu ekzému Epaderm Ointment.
Ideální není ani používání intimní kosmetiky a produktů, jako jsou lubrikační gely, kondomy, pesary a další. Problém je především v jejich parfemaci, ale můžete mít alergii či nesnášenlivost i na jiné části produktu či na materiál, ze kterého jsou vyrobeny (latex).
Ulevit vám může také užívání antihistaminik, tedy léků na alergii, které by měly projevy atopické dermatitidy zmírňovat. Tyto léky si můžete koupit v lékárně nebo si je nechat předepsat u lékaře. Pomůže i vhodná úprava stravy. Víte jistě, že nemáte alergii na některou z potravin, která by ekzém mohla zhoršovat? Častým viníkem je kravské mléko, sója, pšenice, ořechy, vejce či některé druhy zeleniny a ovoce. Případnou potravinou alergii můžete vypozorovat sami, případně navštivte alergologii. Vhodná je i histaminová dieta, při které se z jídelníčku vynechávají potraviny zvyšující hladinu histaminu v těle. Ten totiž příznaky ekzému zhoršuje. Jakým potravinám se vyhnout? Především alkoholu, zrajícím sýrům, čokoládě, uzeninám, rybám, ale také vlašským ořechům, kvašené zelenině, rajčatům, špenátů, banánům, jahodám, citrusům a ananasu.